Съветът на ЕС ще ратифицира Истанбулската конвенция следващата седмица, около

...
 
Съветът на ЕС ще ратифицира Истанбулската конвенция следващата седмица, около
Коментари Харесай

Съветът на ЕС ще ратифицира Истанбулската конвенция следващата седмица

 

Съветът на Европейски Съюз ще ратифицира Истанбулската спогодба идната седмица, към 1 юни. Това заяви един от докладчиците по документа – шведската евродепутатка Арба Кокалари от Европейската Народна партия. Шест страни членки – България, Литва, Латвия, Чехия, Словакия и Унгария още не са я утвърдили.

Кокалари сподели, че по нейна информация още преди вота на 10 май в Европейския парламент в Съвета на Европейски Съюз е имало „ доста положително квалифицирано болшинство “, което да обезпечи ратификацията на конвенцията и там.

Другият докладчик по документа – полският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Лукаш Кохут, съобщи, че Литва и Чехия дават доста положителни сигнали в тази тенденция.
На въпрос по какъв начин утвърждението от Съвета на Европейски Съюз ще се отрази на страните членки, които не са го създали, Кокалари отговори, че това ще окаже доста мощен напън върху тях, тъй като конвенцията ще е използвана в областите, в които Европейски Съюз има пълномощия. Комисията, която ще би трябвало да я ползва, ще следи и за нейното съблюдаване, добави тя.

„ Така че даже тези страни още да не са я утвърдили, те явно ще би трябвало да работят с нея, тъй като са част от Европейски Съюз и от законите на Общността, съгласно които ще би трябвало да се ползва Истанбулската спогодба. Надявам се в дълготраен аспект за тях да бъде още по-трудно да се противят, тъй като не можем да продължим да имаме Европейски съюз, в който насилието против дамите не се приема съществено. Това са съществени закононарушения, а не някакъв мит “.

През 2018 година българският Конституционен съд постанови, че конвенцията застъпва правни концепции, свързани с понятието „ пол “, които са несъвместими с съществени правила на Конституцията ни.

Етикети: конвенциянасилие
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР